11 Februari, 2010

Diari percutian extravaganza

Baru pulang holiday dari kepulauan Tokyo. Penat juga. Kesian. Tourism-phobia seperti aku bercuti jarang disertai dengan percutian. Keberatan berbelanja. Simpan duit lebih kool mengikut pandangan aku. Boleh bayar zakat banyak.

Sedikit survey sebelum berangkat, menyatakan Tokyo ada syurga item bebas cukai. Maka, hasil kerja buruh ter-saving-lah sejuta dua dalam akaun. Aku berikrar dengan akujanji nak kasi licin. Baru puas hati hamba.

Hakikat sana harammmm! Cuma ada kecewa. Berjumpa pekedai cikaro tua kerek, dll. Sebagai ubat jiwa, segala pinggan mangkuk pelbagai model sekitar pekan tu aku kecaikan. Biar padan muka all the ma'ciks. Frust sama degree. Patutlah sini penuh para para sakura.

Cikaro
Cikaro ganyut poyo (dalam perut buaya)

Buka cerita lain. Di sana aku disediakan driver. Pandu bapak speedy. Tak sempat usha permandangan indah, tiak belum sempat peluh setitis, "sampai encik!" (translate). Terror and horror betul.

Plus siap pembantu kanan. Panggil si janggut. Kelakar orangnya dan tak habis habis promote sun block dan t-shirt untuk dijual. Jadi, terbeli baju t akhirnya. Bila singgah satu pantai dia recommend lagi. Terbeli seluar bunga pula. Nasib sale. 200 Yen.

Part makan aku stick satu kedai. Lokasi sebelah longkang besar. Tapi seekor lalat tak terbang. Mengikut cerita lagenda lalat kali terakhir dilihat sekitar 500 tahun dahulu. Hebat, kan?

Menu fingers licking good looking wa cakap lu. Si janggut beriya suruh order set nombor 3. Nasi bubur bersama lauk. Wasabi dan tuak Jepun separuh harga. Reject! Lauknya khinzir masak halia. Tak boleh tukar. Ambik lain. Nasi dengan sotong celup tepung. Yummy!

Siapa sangka sana sejuk Everest meleset sama sekali. Walhal panas menggeletis. Global warming sampuk Argentine tua duduk seat depan masa balik Tanah Melayu. Kata dia, "Bangkok 10 kali A. Ada wanita jual bodi. Ada pertunjukan harimau (translate)." Aku anggukkan saja. Konon konon innocent.

Sampai rumah pemanasan global bikin coklat import penuh se-beg mencair. Bentuknya lari gila. Herot. Senget. Penyet. Macam orang hidung Zizan hilang hidung.

Zizan
Zizan (pada orang yang masih tak kenal) [!]

Tapi ok what. Masuk mulut. Keluar tentu jadi shape lain, kan? Berani ke nak reshape guna tangan sendiri. Lu fikirlah sendiri pun (dialek ah long).

Ok, tammat.

2 ulasan:

akiss ferrero. berkata...

kenapa ZIZAN??? hahahaha. kesian cokelat itu

Kap berkata...

zizan lah.
aku beli coklat elok ada bentuk tajam tajam.
last jadi rupa bantal peluk.